Kuruyemişle ilgili sıkça sorulan sorular

Kuruyemişle ilgili sorular

Kuruyemişle ilgili sıkça sorulan sorular Kuruyemişler teknik olarak bir meyve olarak kabul edilir. Bununla birlikte, çoğu meyve türünden farklı olarak tatlı değildir ve yağ oranı yüksektir. İçindeki meyveleri serbest bırakmak için genellikle çatlaması ya da kırılması gereken sert, yenmez bir dış kabuk içerirler. Fakat satın alırken kuruyemişlerin bir çoğu kabuğundan ayrılmış bir şekilde sunulur ve kabuklarını kırmak için çaba göstermeye genellikle gerek kalmaz. Acılaşmış kuruyemiş tehlikeli midir? Yağ oranı yüksek olan kuruyemişler oksijene, ısıya ve neme karşı oldukça hassastır. Uzun süre hava ve ısıya maruz kalan kuruyemişlerde yağlar oksijen ile…

Read More

Hangi kuruyemiş neye iyi gelir?

kuruyemiş içleri

Hangi kuruyemiş neye iyi gelir? Kuruyemiş vücudumuz için sağlıklı atıştırmalık seçenekleridir. Yağ oranları yüksek olsa da içerdikleri yağlar genellikle sağlıklı yağlardır. Ayrıca içerdiği protein ve lif kaynağı sayesinde birçok hastalığa karşı kalkan oluşturuyor. Peki kuruyemişin faydaları nelerdir? AY ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI * Kolesterolü düşürür. * Damar sertliğini giderir. * Kir işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir. * Cinsel arzuyu artırır. * Kalp ve sinir hastalıklarını önler. * İdrar söktürür. * Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir. KABAK ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI * Böbrekleri güçlendirir. * Böbrek, mesane iltihaplarını…

Read More

Leblebinin Faydaları

Leblebinin Faydaları

Leblebinin Faydaları Leblebi nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak tescillenen ilk leblebi, Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır. İlk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390a bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Evliya Çelebi, 17. yüzyılda leblebinin İstanbul’da yaygın şekilde tüketildiğini ve bu 100 dükkân ve 400 çalışanın olduğunu belirtmektedir. Kuru yemiş olarak bütün şekilde tüketimini yanında ayrıca leblebi toz haline getirilip halk dilinde kavut denilen şekilde de yenilebilir. Leblebi Nasıl Üretilir? Leblebi nohuttan işlenerek elde edilen…

Read More

Karpuz Çekirdeği Faydaları

Karpuz Çekirdeği Faydaları

Karpuz Çekirdeği Faydaları Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü. Karpuz sözcüğü Farsçadan Türkçeye geçmiştir. Kaşgarlı Mahmut’un 1071 yılında yazdığı Dîvânü Lugati’t-Türk ve Ali Şîr Nevaînin yazdığı Muhakemetü’l-Lugateyn (İki dilin yargılanması) de Karpuz sözcüğünün Türkçesi Büken olarak geçmektedir. Bitkinin kolları toprak yüzeyinde 100 – 200 m kadar uzayabilir. Normal şartlar altında ağırlığı 1,5-2 kilo ile 6,5-7 kilo arasında değişir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40–50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.…

Read More

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Kabak çekirdeği görüntü bakımından küçük olabilir. Ancak değerli besinlerle doludur. Sadece küçük bir miktarını yemek size önemli miktarda sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko sağlayabilir. Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Kabak çekirdeği çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle pek çok sağlık sorunlarında tavsiye edilir. Peki kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? ? Kabak çekirdeği, yüksek kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi diyabetik komplikasyonların önlenmesinde yardımcı olabilir. İçerisindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri seviyelerini daha iyi yönetmelerine yardımcıdır. ? Kabak çekirdeği, kemik oluşumunda önemli rol oynar. İyi bir magnezyum kaynağıdır.…

Read More

Ayçiçeği Faydaları

Ayçiçeği Faydaları

Ayçiçeği Faydaları Ayçiçeği (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir. Ay çekirdeği, ufak ve oldukça lezzetli atıştırmalıklardan bir tanesidir. Ay çekirdeği, lezzetli bir yiyecek olmasının yanı sıra sağlık açısından da değerli bir besindir. Özellikle ay çekirdeğinin içerisinde yer alan çeşitli vitaminler ve lifler vücudun sağlıkla ilgili eksikliklerini tamamlamaktadır. Yazımızda ayçiçeği çekirdeğinin faydaları nelerdir ve ayçiçeği çekirdeği neye iyi gelir? Şeklindeki soruların cevaplarını araştırdık. Ay çekirdeği atıştırmalığı aslında ayçiçeği bitkisinden elde edilmektedir. Ayçiçeği bitkisinin içerisinde yer alan tohumlar çeşitli işlemlerden geçerek ay çekirdeği…

Read More

Bademin Faydaları

Bademin Faydaları

Bademin Faydaları Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türü. Badem bu ağacın meyvesidir.[kaynak belirtilmeli] Şeftali ile birlikte Prunus’un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır. Prunus cinsinin diğer üyelerinin (örneğin erik ve kiraz) aksine meyve tatlı, etli dış çevreye sahip değildir. Bunun yerine derimsi bir örtü ile kaplıdır ve bunun içinde, sert bir kabuk ile kaplı, yenilebilir çekirdek kısmı bulunur. Bu kısım kuru yemiş olarak tüketilir. Bademin faydaları oldukça fazla. Besin açısından zengin olan bu besin, sporcusundan diyet ile ilgilenenlere kadar birçok insan…

Read More

Cevizinin Faydaları

Cevizinin Faydaları

Cevizinin Faydaları Ceviz, cevizgiller (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ortak adı. Kışın yaprağını döken ağaçlardır. Genç sürgünlerin özü bölmelidir. Tomurcuklar az sayıda pullarla örtülmüştür. Yaprakçıkların kenarları bazı türlerde ince dişli, bazılarında ise düzdür (tam kenarlı). Yaprakçık sayısı türlere göre 5-23 arasında değişir. Genel anlamda cevizin iki çeşit hastalığı önemli ölçüde engelleyici özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan birincisi kalp ve damar hastalıklarıdır. Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damarların tıkanmasına neden olan yağlı besinlerin verebileceği zararlara engel olduğunu söylüyorlar. Ayrıca yapılan…

Read More

Fındığın Faydaları

Fındık

Fındığın Faydaları Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı. Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocukları için fındık yemeleri çok faydalıdır. Cinsel gücü arttırır, varislere iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer…

Read More

Antep Fıstığının Faydaları

Antep Fıstığı

Antep Fıstığının Faydaları Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacı. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılık ve yiyecek sektöründe kullanılır. Orta Doğu ve Orta Asya kökenli Antep fıstığının Dünya’daki modern üretimi İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de yoğunlaşmıştır. Antep fıstığı; şeker hastalığına iyi gelmesi, kilo vermeye yardım etmesi, kalbi koruması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok faydası olan ve çok sevilen kuruyemiştir. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir yemiştir. Kabuklu olarak satıldığı gibi,…

Read More