Çilek ?
Çilek (Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.
Dünyada, adlandırılmış 20’den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır.
Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.
Çilek kurusu
Kurutulmuş çilek, taze çileğin kurutulmuş şeklidir. Çilek yaklaşık %90-92 civarında su içerir. Bu nedenle kurutma sonucunda yaklaşık 12 kg çilekten 1 kg çilek kurusu kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su uçar ve ürünün özü kalır. Bu nedenle kuru çilekteki besin değerleri özellikle protein, karbonhidrat, vitamin oranları çok artmıştır.
Çilek Kurusu Nerede Kullanılır?
? Çilek kurusu kullanım alanlarından bazıları aşağıdadır,
? Diyet ürünü olarak ara öğünlerde tüketilebilir,
? Sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilebilir,
? Lokum kaplama ürünleri olarak lokum dışını kaplamakta kullanılabilir,
? Aroma, renk veya koku verici olarak kullanılır,
? Müsli, Tahıl gevreği ve kahvaltılık ürünlerin karışımına girebilir,
? Tatlı, puding ve çikolata içerisinde kullanılabilir,
? Büsküvi kek gibi ürünlerin içerisine girebilir,
Doğal Yada Fırınlanmış Çilek Kurusu Faydaları Nelerdir?
Çilek kurusu, taze ürünün gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma esnasında kurutulan üründeki özsuyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal çilek kurusu içindeki besin değerleri, vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla çok artmıştır. Bu nedenle aynı miktar taze çilek tüketmek ile çilek kurusu tüketmek arasında besin değerleri açısından çok farklılık vardır ama faydalar kıyaslandığında ise istisnai durumlar haricinde, doğal taze çilek neye iyi geliyorsa çilek kurusu aynı konuda faydalıdır diyebiliriz.
Çilek kurutma tarifi
Çilekleri yıkıyıp yeşil kısımlarını alın.
Çilekler küçükse 2, büyükçeyse 4 parçaya bölün.
Fırın tepsisinin üzerine pişirme kağıtları yerleştirin ve yapışma ihtimalini sıfıra indirmek istiyorsanız pişirme kağıtlarının altına ir parşömen kağıdı yerleştirebilirsiniz.
Püf noktası; çilekler yapışmasın diye kesilmiş kısımlarını değil de arka kısımlarını kağıdın üzerine gelecek şekilde ayarlayın. Ayrıca hiçbir çilek parçasının birbirine değmediğine emin olun.
Fırında çilekleri 90 derecede 3 saat boyunca kurutun. Çileklerin eşit derece kurumalarına dikkat edin.
Kurumuş çilekleri soğutma
Çilekler tamamen soğuyana kadar tam olarak kuruyup kurumadıklarını anlayamazsınız. Bu yüzden pişirme kağıtlarını fırından alıp çilekleri yarım saat oda sıcaklığında bekletin.
Bir çilek parçasını ikiye bölüp herhangi bir nemli yüzey görmezseniz bu çileklerin tam olarak kuruduğu anlamına gelir.
Eğer ki çilekler yeterince kurumadıysa en az yarım saat daha 90 derecelik fırında kurutmaya bırakın.