Kavılca buğdayı

Kavılca buğdayı

Kavılca buğdayı
Kavılca buğdayı bir çeşit kılçıklı buğdaydır. Kavılca buğdayı tetraploiddir (2n = 4x = 28 kromozom). Evcil türleri Triticum turgidumun alt türü dicoccum ve Triticum turgidum un alt türü durumdur. Bitkinin yabani türü Triticum turgidumun alt türü dicoccoidestir. Yabani ve evcil tür arasındaki ana fark yabani türün olgunlaşan tohumunun çatlayarak toprağa saçılmasıdır. Evcil türde ise tohum bütün halde kalır; dolayısıyla hasadı daha kolaydır.

Siyez buğdayı ile birlikte, Kavılca buğdayı Yakın Doğunun en erken evcilleştirilen mahsüllerindendir. Antik dünyada yaygın olarak kültüre alınan bu bitki günümüzde Avrupa ve Asyanın dağlık bölgelerinde yetişen bir relikt bitki durumundadır. Türkiye’de yok olmak üzere iken kurtarılıp, Kars ilinde tarımı yapılmaya başlanmıştır.

İngilizcede emmer ya da spelt, İtalyancada farro ve Almancada Emmer ya da Zweikorn olarak bilinir.

Kavılca Bulguru
Kavılca Bulguru 13.000 yıllık genetiği değişmeden günümüze ulaşmış kavılca buğdayından elde edilir. Elde edilmesinde klasik bulgur gibi kaynatma değil, yöresel bir usul olan çatlatma kullanılır çünkü ürün yapısı gereği diğer buğdaylar gibi kaynatılmasına gerek yoktur. Bulgur kaynatılmadığı içinde içindeki lifler, vitamin ve mineraller suya karışarak kaybolmamaktadır.

Bunu da oku :  Fıstık

Kendine özgü lezzeti ve genetik yapısının bozulmamış olması ile sağlığımız için faydalı bir gıda olan kavılca bulguru, hazım gibi bir çok sindirim sorunlarından insanı uzaklaştırmaktadır. Kavılca Bulgurunu özel yapan en önemli unsur gluten proteini açısından düşük değerlere sahip olmasıdır. Bu genetik özellik hem diyabetlerin hemde buğday intoleransı olan hastalar için uygun olmasına rağmen çölyak hastalarının tüketimine tam uygun değildir.

Kavılca unu nerede kullanılır?
Sindirilebilir gluten yapısına sahip Kavılca Unu. Her tür, ekmek, pasta, kek, kurabiye, börek ve tüm hamur işlerinde kullanılabilir.

Kavılca unu kavılca buğdayının taş değirmenlerde tam buğday (kepeği ve ruşeymi içinde) olarak öğütülmesinden elde edilir. Aroma, tat ve kalitesinin bilinen diğer meşhur unlardan farklı olmasını Kars ilinin yazın serin ikliminden ve yaz yağışlarından, rakımının minimum 1700 metre olmasından, kar suyu ile yoğrulmuş, organik tarıma en uygun topraklarda (çayır altı toprağı-çernezyom) yetişmesinden ve kesinlikle tarafımızdan herhangi bir gübre veya ilaç kullanılmamasından almaktadır.

Atalık Kavılca tohumumuzdan elde edilen buğdaydan, yine kendi taş değirmenimizde tam buğday katkısız, koruyucusuz olarak üretilmiştir.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 110 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment