Kuru Kayısı

Kuru Kayısı

Kayısı ?
Kayısı (Prunus armeniaca), 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz Prunus cinsinden bir ağaçtır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın çoğu yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü verilerine göre Türkiye’deki tescilli çeşitler; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çataloğlu, Çiğili İzmir, Çöloğlu, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Proyma, Roxana, Sakıt-2, Soğancı, Stark Early Orange, Şam, Turfanda İzmir ve Şekerpare’dir.

Kuru Kayısı
Kuru kayısı 2 çeşittir. 1.si gün kurusu denilen, koyu renkli olandır. 2.si ise açık sarı renkli olan sarı kayısıdır. İslimli kayısı olarak da adlandırılır.

Gün kurusu, tamamen doğal yollarla, hiç bir işleme maruz kalmadan güneşte kurutulmuş olan kayısıdır. Tadı sarı kayısıya oranla çok daha güzeldir. Gün kurusu hiç bir katkı maddesi içermediği için sarı kayısıya oranla daha çabuk bozulur.

Bunu da oku :  Pomelo meyvesi kurusu

Sarı kayısı, kayısının uzun süre bozulmadan dayanabilmesi için, kükürt işlemine maruz kalmasıyla elde edilir. Gün kurusu kadar lezzetli değildir ama uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi mümkündür.

Sarı kayısı da gün kurusu da aynı kayısıdan elde edilir. Tek far birisi doğal yöntemlerle güneşte kurutulmuştur, diğeri ise daha dayanıklı olması için kükürt işlemine tabi tutulmuştur. Sarı kayısı kükürt işlemine tabi tutulduğu için dış görünüşü de daha güzeldir. Gün kurusuna oranla daha diri görünür, pörsümesi az olur. Uygun koşullarda birkaç sene saklanabilir. Gün kurusu kayısılar ise tamamen doğal oldukları için kısa sürede bozulabilirler ve bu yüzden buz dolabında saklanmaları gerekir.

Kuru Kayısının Faydaları ? :
1- Sindirim sistemi sorunlarına çok kısa süre içerisinde etki eder. Yemekten önce yenilecek olan 2-3 adet kuru kayısı, sindirim sistemini bir hayli rahatlatır.

2- Raşitizm ve benzeri kemik hastalıklarının tedavisinde yardımcı rol oynar.

3- A vitamini deposudur. Bu yüzden egzama, cilt yanığı, soğukta tahriş olma, güneş yanığı gibi sorunların çözümünde, kuru kaysının etkisi büyüktür.

Bunu da oku :  İncir

4- İçeriğinde bol miktarda bulunan potasyum sayesinde, kalpteki kasların daha iyi çalışmasını sağlar.

5- Stresi azaltır ve beynin çalışmasını düzenler.

6- Vücut dayanıklılığını arttırır.

7- Kansızlıkta önleyici faktördür. Kan yapımını arttırır.

8- Böbrek taşlarının oluşmasını engeller.

9- Çok güçlü bir antioksidan olduğu için kansere karşı korur.

10- Tokluk hissi verdiği için kilo vermede etkilidir.

11- Gırtlak iltihabı ve astıma iyi gelir. Balgam söktürücü özelliğe sahiptir.

12- Gece körlüğünü önler.

13- Yaşlanmaya ve cildin bozulmasına karşı koruyucudur.

14- İyi bir betakarotendir. Bu özelliği sayesinde akciğer ve mide kanserinden korur.

15- Karaciğerin tahrip olan kısımlarının onarılmasına yardımcıdır.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 10 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment