Kavun Çekirdeği

Kavun Çekirdeği

Kavun Çekirdeği
Kavun (Latince: Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yaprakları yürek biçiminde iridir. Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltuk altından çıkar. Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Anayurdu, Orta Asya İran ve Anadolu’dur. Türkiye’de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.

En sevilen yaz meyvelerinden biri olan kavunun faydaları saymakla bitmez. İçeriğinde bol miktarda su barındırmasının yanı sıra A, C ve E vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Kavun, bunların dışında krom, iyot, sodyum, potasyum, kalsiyum ve mağnezyum da ihtiva eder. Bu nedenle, içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde bir çok hastalığa iyi gelir. Ancak, tansiyon ve şeker hastaları ile mide-bağırsak sorunu olanlara kavun ve kavun çekirdeği tüketmeleri önerilmez. Bu hastalıklardan herhangi birine sahip değilseniz, bol miktarda kavun ve kavun çekirdeği tüketerek, vücudunuza kazandıracağı sağlık nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

Bunu da oku :  AyÇekirdeği Tarihi ve Çeşitleri

Yaz meyvesi olmasına rağmen kavun çekirdekleri kurutularak uzun süre saklanabilir ve kış aylarında üşütmeden kaynaklanan öksürük sorunları için kullanılabilir.

Kavun Çekirdeğinin Faydaları
– Kavun çekirdeği öksürük ve yüksek ateş gibi sorunları giderebilir.

– Kavun çekirdeği cilt sağlığı için çok faydalıdır, bu yüzden kozmetik ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktaıdır. Cilde parlaklık kazandırır ve yumuşamasını sağlayabilir.

– Kavun çekirdekleri anemi hastalığına iyi gelir ve aynı zamanda anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.

– Gut hastalığı için kavun çekirdeklerinin çok gaydalı olduğu düşünülmektedir. Gut astaları düzenli olarak tüketebilirler.

– Kavun çekirdeği aynı zamanda farklı kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilmektedir.

– Sindirim sistemi için faydalıdır. Bağırsakların temizlenmesini sağlar.

– Kavun çekirdeği aynı zamanda mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Midede asit oranının dengelenmesini sağlar.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 8 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment