Çam Fıstığı

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı
Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m’ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi 20 yaşından sonra başlar.

Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye’de Aydın, Muğla ile İzmir illerinde üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Aydın iline bağlı Koçarlı ilçesinde Türkiye’deki ortalama çam fıstığı üretiminin %50’si yapmaktadır. Koçarlı ilçesinde geleneksel olarak her yıl çam fıstığı festivalleri düzenlenmektedir. Ayrıca Aydın’da ilçe ve kırsal köylerinde birden fazla çam fıstığı işleme tesisleri bulunmaktadır. İzmir ilinin Bergama ilçesinde de çam fıstığı üretimi yapılmaktadır. Fakat son zamanlarda çam ağaçlarında oluşan hastalık ve iklim değişikliğinden dolayı üretim ve verim düşmüştür.

Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın bir malzemesi olarak kullanılır.

Ülkemizde; Muğla, Aydın ve İzmir’in Bergama ilçesine bağlı Kozak yöresinde çam fıstığı üretimi yapılır. Kozak tipi, Aydın tipi ve Maraş tipi olmak üzere üç farklı çam fıstığı çeşidi bulunmaktadır.

Bunu da oku :  Kavılca buğdayı

? Çam fıstığı nasıl üretilir?
Fıstık çamının kozalaklarının olgunlaşmasıyla birlikte, kozalaklar ağaçtan sopalar yardımıyla düşürülür ve güneşli bir bölgeye serilerek kurumaları sağlanır. Bu işlemin ardından tohumlar suyun içinde yumuşatılarak fıstıklar ayrıştırılır. Ardından tohumu saran ince zar tabakası temizlenir ve son aşamada fıstıklar kurumaya bırakılır. Kurutulan fıstıklar çuvallara tanzim edilerek satışa hazır hale getirilir.

? Çam fıstığı nasıl kullanılır?
Besin değeri yüksek olan çam fıstığı, balla macun haline getirilerek yenildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir, aynı zamanda cinsel gücü artırır. Yer fıstığı ile birlikte tüketilirse mideyi kuvvetlendirir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan bir çerezdir. Eski Yunan’da afrodizyak etkisiyle, Hopi ve Navajo kabilelerince protein kaynağı olarak, Romalılar tarafından ise peynire hoş bir aroma katmak amacıyla kullanılmıştır. Türk mutfağında dolmalık fıstık olarak da bilinen çam fıstığı; börek, helva, salata, tatlı, pasta, pilav, dolma gibi pek çok farklı yemeğin yapımında sıklıkla tercih edilmektedir.

? Çam fıstığından elde edilen yağ; mayonez ve margarin yapımında, tatlıcılıkta ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Çam fıstığı yağı dahilen kullanılacaksa, bir kesme şeker üzerine bir damla damlatılarak yenilebilir. Ya da bir bardak içme suyuna katılarak içilebilir. Çam fıstığı yağı, ciltteki problemli bölgelere masaj yapılarak uygulandığında şifalı etkileri gözlenmektedir.

Bunu da oku :  Kaju

? Çam fıstığının faydaları nelerdir?
– Vücut için onarıcı ve yapıcı bir görev üstlenen çam fıstığı, iştahı kontrol altına alarak kilo vermeye yardımcı olur.

– Bağırsak tarafından üretilen ve Cholecystokinin olarak bilinen hormon salgısını teşvik eder. Bu şekilde mideyi rahatlatır ve spazmları ortadan kaldırır.

– Gerek mineraller gerekse protein yönünden güçlü bir besin olan çam fıstığı, tansiyonu dengeler ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

– Tekli doymamış yağ oranı yüksek olduğu için kandaki kolesterol düzeyini dengeler.

– Tıpkı Antep fıstığı gibi iyi bir antioksidandır. Bu sayede, vücudu serbest radikal hasarlarına karşı savunur. Çam fıstığı yağı, salatalara eklenerek hücre yenileyici etkisinden kolaylıkla faydalanılabilir.

– Bağışıklık sistemini güçlendiren çam fıstığı, anne sütünü artırmaktadır.

– Yorgunluk, gerginlik ve kas kramplarının giderilmesinde etkilidir.

– Zafiyet, sırt ve bel ağrıları, romatizma, siyatik gibi rahatsızlıkların tedavisini destekler.

– İçerdiği bol miktarda demirle, kanın oksijenlenmesini sağlar. Sağlıklı diş ve kemik gelişimi için mükemmel bir gıdadır. (yemek.com)

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
(Visited 70 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment