Kuruyemişçi Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kuruyemişçi

Kuruyemişçi Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dünyada kuruyemişin en çok tüketildiği ülkelerden biri Türkiye’dir. 6.5 kg gibi yıllık ortalama kuruyemiş tüketiminden bahsediyoruz. Bu istatistik pek çok ülkeyi geride bırakan bir rakam.

Kuruyemişin en çok tüketildiği diğer ülkeler ise Ortadoğu coğrafyasında bulunan ülkeler.
Ek olarak; kuruyemiş üretiminin yapıldığı başlıca bölgeler de buradaki ülkelerdir. Ülkemiz de kuruyemiş ve kuruyemişçi konularında üretim, perakende gibi alanlarda oldukça önemli bir noktada duruyor. İşte çeşitli istatistikler ve kuruyemişçi açmak hakkında bilmeniz gereken detaylar!

Türkiye’deki Çeşitli Kuruyemişçi İstatistikleri

  • Türkiye’de kuruyemiş sektörü ortalama olarak gösteriyor ki 4 milyar dolara tekabül ediyor.
  • Bu cironun elde edildiği 700 civarı firma bulunuyor.
  • Gelgelelim bu önemli rakamlara karşın kuruyemiş sektöründeki esas firmaların sayısı en 60 70 firma kadardır.
  • Kuruyemiş sektörünün ülkemizdeki doğrudan satışı bakkal, büfe, tekel bayii, marketler ve buna benzer çeşitli satış noktalarından oluşuyor. Doğrudan satış yapan işletmecilerin sayısı ise 50 bin civarında.
  • Kuruyemiş sektöründeki önemli gelişmelerden biri ise e-ticaret. Bilindiği gibi gelişen ve her alanda kolaylık sağlayan teknoloji çoğu iş dünyasının da ilgilendiği bir alan.
  • İnternet üzerinde satış yapan 60’a yakın firmanın bulunması da bize e-ticaretin önemini gösteriyor.

Peki kaliteli ve kazançlı bir kuruyemişçi dükkanına sahip olmanız için bilmeniz, yapmanız gerekenler nelerdir? Önemli stratejik hamlelerle size bu detayları açmaya çalışacağız.

1) Bilinen Bir Kuruyemişçi Bayiliği Almak
Yapılabilecek en mantıklı hareketlerden biri popüler, bilinir, herkesçe güvenilen bir kuruyemiş zincirinin bayiliğini almaktır. ‘Franchising’ adıyla da bilinen bu yöntem, girişimcilere çeşitli imkanlar sunuyor.

Bunun için hızlı bir internet taraması sayesinde bayilik veren firmaları bulup onlarla iletişime geçebilir ve bunun için ne tür şartları taşıdıklarını öğrenebilirsiniz. İyi izlenim yaratmış bir kuruyemiş firmasının bayiliğini almak sizi bir sıfır önde başlatabilir.

Bunu da oku :  Kuruyemiş Üretimi

Her şeyden önce onların adıyla kurmuş olacağınız kuruyemişçi dükkanınız halihazırda tanınır bir vaziyette olacaktır. İşbu nedenle yapacağınız şey; iyi bir izlenim yaratmaktan ziyade güvenirliğinizi sürdürmeniz ve korumanızdır.

2) Kendi Şirketinizi Kurmak
Eğer franchising ile ilgilenmiyor ve kendi firmanızı açmak istiyorsanız onun detayları daha başka. Kendi markanızı yaratmayı amaçlıyorsanız yapacağınız işlerden biri resmî olarak fiş kesebileceğiniz bir yazarkasaya sahip olmanızdır. Kuracağınız şirket türünü de iyi belirlemeniz sizin avantajınıza olacaktır.

Mesela bir şahıs şirketi açacağım, diyorsanız yüksek cironuza oranla büyük vergilere de hazırlıklı olmanız gerekir. Bunun yanı sıra çoğu girişimcinin de sıcak baktığı tür limited şirketidir. Limited şirketi sayesinde cironuz ne kadar olursa olsun sabit vergi dilimleri ödersiniz.

3) Stratejik Bir Noktada Kuruyemişçi Açmak
İşinizin kuruyemiş satmak ve çeşitli alım satımlar olduğunu hesaba katarsak size kolaylık sağlayacak bir lokasyon seçmeniz gerekir. Ayak trafiği dediğimiz şeyin zayıf olduğu bir bölgede kuruyemişçi açarsanız bu sizin işinize gelmez.

Bu nedenledir ki ucuz kira vereceğim, diye sevinirken az sayıda müşteriyle karşılaşmanız son derece olası. Kuruyemişçi açacağınız yerinde çevresinde de çeşitli dükkanların olması güvenirlilik açısından önemli; zira ıssız, tenha bir yerde tek başına duran bir kuruyemişçi dükkanı takdir edersiniz ki iyi bir izlenim vermez. Ayrıca dükkanınızın çoğu insanın yolu üzerinde olması geçerken uğramalarını sağlayacağından size avantaj sağlar.

4) Belediye izinleri
İşinizi tabii ki yasal yollarla kurmak istersiniz. Bu nedenle doğru lokasyon, iyi bir şirket türünü seçmenizle iş bitmez. Dükkanınızın bağlı bulunacağı belediye ile birebir görüşmeler başlatmanız gerekir.

Muhatap olacağınız konu ‘idarî yaptırım yönetmeliği’dir. Belediyenin bu şartlarına şöyle bir bakarsak; bir kuruyemişçi dükkanı için hijyene önem vermesi ve bu nedenle raflarınızın yerden en az 15 cm yüksekte olması gerekir.

Dükkanınız 500 metrekareden büyük ölçülere sahip ise bir de danışmanınız olması lüzumu vardır. Tüm bunların yanı sıra vergi levhası gibi diğer izinleri almak adına da belediyenize danışabilirsiniz.

Bunu da oku :  Kuruyemişlerin muhafazası ve satışı

5) Tedarikçi bulmak ve ürün seçimleri
Bir kuruyemişçi dükkanını girdiğinizi ve özel bir akşam için çeşitli gıdalar satın alacağınızı düşünün. İlkin önem verdiğiniz konu ne olur? Tabii ki yiyeceğiniz ürünlerin tazeliği ve hijyeni.

Bu bakımdan toptancıları ziyaret edebilir ya da sanal bir arama ile nerede hangi toptancıların olduğunu öğrenebilirsiniz. Buradan yola çıkarak titiz bir araştırma yapıp tedarikçilerin hangi kalite ve fiyatlara sahip olduğunu da görebilirsiniz. Ufak bir ipucu: tedarikçinizi konumunuza yakın bir yerden seçerseniz sizin için daha az maliyetli olur.

6) Ürünlerin fiyatlandırılma sistemi
Gelelim can alıcı bir konuya. Böyle söylüyorum, çünkü fiyat performansı ürünün ve muhitin niteliklerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Kuruyemişçi dükkanınızın bulunduğu semt, mahalle nasıl bir sosyo – ekonomik düzeye sahip bilmeniz gerekir.

Örneğin sosyetik bir mahallede açacağınız dükkanınızda sık tüketilen yemişler dışında tropikal ve ithal malları da deneyebilirsiniz. Fakat orta halli bir semtte fiyatlandırmanız ve tedarik edeceğiniz ürünler de daha ortalama olmalıdır.

Ayrıca dükkanınıza ayağı alışan müşterilerinizin profilini çıkararak da hangi kuruyemiş daha çok tüketiliyor ayırt edebilirsiniz. Tüm bu koşullara göre kendinize belirleyeceğiniz bir planla hareket etmenizi tavsiye ederiz.

7) Dükkan tasarımı
Tabii ki dekorasyonunuz da önemli bir diğer konu. İnternetten bu iş üzerine çalışan pek çok firma var. Bunları gözden geçirip size uygun olanlara bakabilirsiniz. Maliyetli olacağınız düşünüyorsanız ikinci el raf, reyon, vitrin satan sitelere de göz gezdirebilirsiniz. Önemli olan pahalı olup olmadığı değil, ne kadar kullanışlı olup olmadığıdır.

Bunu da oku :  Kuruyemişlerin muhafazası ve satışı

8) Kuruyemişçi dükkanı açmanın maliyeti
Şayet dekorasyon için bir mimar ile çalışırsanız bunun için kesin bir rakam çıkarmak zordur. Mimarın ve sizin taleplerinize göre farklılıklar gösterir. Tecrübeyle sabit kişilerin aktardıklarını dikkate alırsak; ilk başta stok yapmamanızı tavsiye ederiz; zira müşteri profilinizi ve onların damak tatlarını bilmeden alacağınız fazladan ürünler bozulabilir, hiç satılmayabilir.

9) Çeşitli ürün gamları
Bir kuruyemişçide bulunması gereken ürün gamları kabaca şu şekildedir:

  • Fındık İçi
  • Kaju Fıstığı
  • Badem İçi
  • Ceviz İçi
  • Karışık Kuruyemiş
  • Kuru Kayısı
  • Kuru Üzüm
  • Ay Çekirdeği
  • Antep Fıstığı
  • Yer Fıstığı
  • Leblebi
  • Soslu Mısır
  • Çikolatalı Leblebi
  • Ceviz
  • Lokum Çeşitleri
  • Hurma
  • İncir

10) Kuruyemişçi dükkanında sağlanacak kazanç
Bir kuruyemişçi dükkanından el edebileceğiniz kazanç ve kar marjı tabii ki üstte sıraladığımız pek çok nedenden dolayı farklılık gösterir. Çekirdek, leblebi gibi daha ucuz ürünlere yönelik satış odaklı eğer kâr marjınız da düşük büyük ihtimal ile düşük olur. Ancak lokasyon ve müşteri profiline göre tedarik edeceğiniz daha yüksek fiyatlı kuruyemiş ürünlerinde kâr marjınız da daha fazla olur.

Yıllardır yapılan istatistikleri dikkate alarak; ortalama bir kuruyemişçi dükkanının net kazancı 15 bin liraya çıkabilir. Kuruyemiş dükkanlarındaki ortalama kâr marjı ise yüzde 30 civarın bir rakama tekabül ediyor. Bu kâr marjına kiranız ve eğer çalıştırıyorsanız personel masraflarınız da doğrudan etki eder.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 3 Ortalama: 3.7]
Oylamak için giriş yapmanız gerekli
(Visited 73 times, 4 visits today)

Related posts

One Thought to “Kuruyemişçi Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler”

  1. Mahmut Çeker

    kuruyemişlerin cam veya ahşap kutularda muhafaza edilmesinin sebebi nedir? Ankara

Leave a Comment