Şeftali Çekirdeği Kabuğu
Şeftali (Prunus persica), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Dünyaya Çin’den yayıldığı düşünülen şeftali, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür. Bol sulu ve tatlıdır.
Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Türkiye’de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksek olup çok tüketilmektedir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2,5 metre olup yaz mevsiminde meyve verirler. Dona karşı dayanıksızdır.
Şeftalinin içinin geniş kullanım alanının dışında çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir. Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları, sapında 2-5 adet balozu bezi bulunan kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir. İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre Haziran’dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye’de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Şeftali çekirdeği, kabuğu yakıt olarak kullanılabilir ayrıca bazı fiziksel işlemlerden sonra çekirdeğin içerisindeki tanecik hayvan yemi olarak da kullanılabilir. Şeftali çekirdeğinin kabuğu yakacak olarak kül oranı az ve kükürt oranı düşük bir temiz enerji kaynağıdır. Fırınlarda, seralarda, hamamlarda, kalorifer sistemlerinde, tavuk çiftliklerinde kullanılabilen alternatif bir enerji kaynağıdır. Şeftali çekirdeği gibi ürünler biyokütle olarak adlandırılan sıvı ve gaz yakıtların dışında tutulan yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak küresel ısınma, kirlilik, doğal kaynakların azalması gibi sebeplerden dolayı tavsiye edilmektedir.
Şeftali Çekirdeği Kabuğu Nedir ?
Şeftali Çekirdeği Kabuğu, Şeftali Çekirdeği çekirdeğinden ayrılmasıyla elde edilir. Şeftali Çekirdeği, çekirdeğinden ayrılır. Meyve kısmı işlenerek yemiş olarak tezgahlara gider, bir kısmı kurutulur, bir kısmı yaş olarak soframıza gelir. Meyveden ayrılan çekirdek, işlenmek üzere fabrikalara gelir. Fabrikalar çekirdeğin içini açar. Şeftali Çekirdeği Kabuğu içindeki çekirdek Şeftali Çekirdeği gibi yemiş olarak kullanılabilir.
Şeftali Çekirdeği Kabuğu Kullanmanın Yararları
Şeftali Çekirdeğinin dışındaki kabuğu ise , hiç işlenmediği taktirde direk fırınlar, et mangal restoranları ve tavuk çiftlikleri gibi sanayi kuruluşlarında ucuz bir yakıt olarak kullanılır. Yakacak yakıt olarak oldukça avantajlıdır. Çok sert bir malzeme olduğu için, yakıldığında kalorisi çok yüksektir, uzun süre yanar. Kömüre göre çok daha temizdir, bacada cüruf bırakmaz. Çevrecidir, ağaç kullanımını azaltır. Fiyatı çok uygundur. Giderlerinizi diğer yakacaklara göre %50 düşürür. Çünkü Maliyeti piyasadaki yakıtlara göre %50 daha ucuz. Çevre kirliliği yok denecek kadar azdır. Yerli ve bölgesel bir üründür. Bulunabilirliği ve Türkiye’de alternatifi mevcuttur. Çok Verimlidir. Kalorisi alev boy miktarı yüksek olması ve içindeki ethol maddesi parlayıcı özeliği ile ısınmada kullanılabilecek yerli yakıttır.
Kabukmatiğin yanmayı otomatik olarak ayarlamasından dolayı yanma oranı % 99’dur. Kul oranı % 1,2’dir. Cüruf çıkmamaktadır.
Şeftali Çekirdeği Kabuğunun Kullanım Alanları
? Tavuk – Besi Çiftlikleri
? Fırınlar
? Et – Mangal Restoranları
? Kumlama Boya Sanayi
? Kimya Tesisleri
? Pealing Ürünleri
? Kozmetik Sanayi
? Uçak Motorlarını Temizleme Sanayisi
? Tank Boyası
Şeftali Çekirdeği Kabuğu Kullanmak Çevrecidir
Şeftali Çekirdeği Kabuğu, alternatif enerji olarak bulunmuştur. Türkiye çapında 1 yılda 250.000 ton ağaçtan üretilmiş mangal kömürü tüketiliyor. 1 Kilo mangal kömürü için ise neredeyse 5 Kilogram ağaç yakılması gerekiyor. Odun kömürü yapımı için çevre katlediliyor, ağaçlar zarar görüyor ,ağaçsız alan erozyona uğruyor ve çölleşiyor. Yakılan yeşil ağaçların yanması sırasında çıkan zehirli gazlar havayı kirletiyor. Odun kömürü kullanmak yerine bitki atıklarından üretilen doğal mangal kömürünü kullanarak hem ormanlık alanların yok edilmesine hem de zararlı gazların ülkemizi ve Dünya’yı kirletmesine engel olabiliriz.
Şeftali çekirdeğinin kabuğu yakacak olarak, kül oranı az ve kükürt oranı düşük bir temiz enerji kaynağıdır. Fırınlarda, seralarda, hamamlarda, kalorifer sistemlerinde, tavuk çiftliklerinde kullanılabilen alternatif bir enerji kaynağıdır. Şeftali çekirdeği gibi ürünler biyokütle olarak adlandırılan sıvı ve gaz yakıtları dışında tutulan yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak küresel ısınma, kirlilik, doğal kaynakların azalması gibi sebeplerden dolayı tavsiye edilmektedir. Bursa