Çam Fıstığı

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m’ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi 20 yaşından sonra başlar. Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye’de Aydın, Muğla ile İzmir illerinde üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Aydın iline bağlı Koçarlı ilçesinde Türkiye’deki ortalama çam fıstığı üretiminin %50’si yapmaktadır. Koçarlı ilçesinde geleneksel olarak her yıl çam fıstığı festivalleri düzenlenmektedir. Ayrıca Aydın’da…

Read More

Sarı Leblebi

Sarı Leblebi

Sarı Leblebi Leblebi nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak tescillenen ilk leblebi, Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır. Leblebi, nohudun ıslatılıp kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuruyemiştir. Beyaz leblebi ve sarı leblebi en bilinen türleridir. Leblebi ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yılları arasında İstanbul’da bulunmuştur ve kısa sürede Anadolu’ya yayılmıştır. Nohudun ısıtılıp bekletilmesi ile leblebiyi keşfeden Şeyh Murat Gazi’nin ölümünden 180 yıl sonra İstanbul’da bir Arnavut ustadan leblebi üretimini öğrenen ustaların Anadolu’da leblebiyi yaygınlaştırdıkları…

Read More

Beyaz Leblebi

Beyaz Leblebi

Beyaz Leblebi Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak tescillenen ilk leblebi, Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır. Kimyasal yöntemler kullanılarak üretilen beyaz leblebinin beyazlığını arttırmak için titanyum dioksit gibi katkı maddeleri kullanır. Bu katkı maddelerinin sağlığa zararlı olduğu ve Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığı bilinmektedir. Yasak olmasına rağmen bazı üreticiler leblebinin daha beyaz görünmesi için bu yöntemi kullanmaya devam etmektedir. Doğal yöntemlerle üretilen beyaz leblebi ise aşırı beyaz değildir. Beyaz leblebinin faydaları nelerdir? – Kalori…

Read More

Kuruyemişçi Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kuruyemişçi

Kuruyemişçi Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler Dünyada kuruyemişin en çok tüketildiği ülkelerden biri Türkiye’dir. 6.5 kg gibi yıllık ortalama kuruyemiş tüketiminden bahsediyoruz. Bu istatistik pek çok ülkeyi geride bırakan bir rakam. Kuruyemişin en çok tüketildiği diğer ülkeler ise Ortadoğu coğrafyasında bulunan ülkeler. Ek olarak; kuruyemiş üretiminin yapıldığı başlıca bölgeler de buradaki ülkelerdir. Ülkemiz de kuruyemiş ve kuruyemişçi konularında üretim, perakende gibi alanlarda oldukça önemli bir noktada duruyor. İşte çeşitli istatistikler ve kuruyemişçi açmak hakkında bilmeniz gereken detaylar! Türkiye’deki Çeşitli Kuruyemişçi İstatistikleri Türkiye’de kuruyemiş sektörü ortalama olarak gösteriyor ki 4 milyar dolara…

Read More

Şeftali Çekirdeği Kabuğu

Şeftali Çekirdeği Kabuğu

Şeftali Çekirdeği Kabuğu Şeftali (Prunus persica), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Dünyaya Çin’den yayıldığı düşünülen şeftali, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür. Bol sulu ve tatlıdır. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Türkiye’de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksek olup çok tüketilmektedir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2,5 metre olup yaz mevsiminde meyve verirler. Dona karşı dayanıksızdır. Şeftalinin içinin geniş kullanım alanının dışında çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir. Çok sayıda olan…

Read More

Kayısı Çekirdeği Kabuğu

Kayısı Çekirdeği Kabuğu

Kayısı Çekirdeği Kabuğu Kayısı (Prunus armeniaca), 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz Prunus cinsinden bir ağaçtır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın çoğu yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir. Kayısı Çekirdeği Kabuğu Kullanmanın Yararları Kayısı Çekirdeğinin dışındaki kabuğu ise , hiç işlenmediği taktirde direk fırınlar , et…

Read More

Antep Fıstığı Kabuğu

Antep Fıstığı Kabuğu

Antep Fıstığı Kabuğu Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacı. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılık ve yiyecek sektöründe kullanılır. Orta Doğu ve Orta Asya kökenli Antep fıstığının Dünya’daki modern üretimi İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de yoğunlaşmıştır. Antep Fıstığı Kabuğu Antep Fıstığı Kabuğu; fıstık ürünün kırım olayları sonunda tane ile kabuk malzemenin birbirinden ayrışması sonucunda oluşan odunsu olan sert bir yapıdır. Antep Fıstığı Kabuğu şekil bakımından düşünüldüğünde ise fıstık harmanı…

Read More

Yer Fıstığı Kabuğu

Yer Fıstığı Kabuğu

Yer Fıstığı Kabuğu Yer fıstığı (Arachis hypogaea), baklagiller (Fabaceae) familyasından tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir. Yer fıstığının 32 türü tespit edilmiştir; bunların bir kısmı tek yıllık, bir kısmı ise çok yıllıktır. Fıstık Kabuğu Nedir ? Fıstık Kabuğu , fıstığın çekirdeğinden ayrılmasıyla elde edilir. Fıstık, çekirdeğinden ayrılır. Meyve kısmı işlenerek yemiş olarak tezgahlara gider, bir kısmı da kavrulur . Meyveden…

Read More

Badem Kabuğu

Badem Kabuğu

Badem Kabuğu Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türü. Badem bu ağacın meyvesidir.[kaynak belirtilmeli] Şeftali ile birlikte Prunus’un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır. Prunus cinsinin diğer üyelerinin (örneğin erik ve kiraz) aksine meyve tatlı, etli dış çevreye sahip değildir. Bunun yerine derimsi bir örtü ile kaplıdır ve bunun içinde, sert bir kabuk ile kaplı, yenilebilir çekirdek kısmı bulunur. Bu kısım kuru yemiş olarak tüketilir. Badem Kabuğu Nedir ? Badem Kabuğu, Badem çekirdeğinden ayrılmasıyla elde edilir. Badem, çekirdeğinden ayrılır. Meyve kısmı işlenerek…

Read More