Kuruyemiş Üretimi

Kuruyemiş Üretimi

Kuruyemiş Üretimi
Ay Çekirdeği
İşletmeye kabul edilen ay çekirdekleri havuza boşaltılır. Ayçekirdekleri 1.kalite-duble, 2.kalite-iyi beyaz ve siyah çekirdek denen çakırdallas tipi olmak üzere üç çeşittir. Havuzlardan kaliteye göre elavatörler vasıtasıyla aspirasyon uygulayarak (tozu uzaklaştırmak için) depolara aktarılır. İşleneceği zaman depolardan eleklere gelen duble 6 mm iyi beyaz 5,5 mm siyah çekirdek 6 mm’lik eleklerde elenerek eleklerin üstünde kalanlar alınarak taş ayırıcıya gönderilir. Taş ayırıcıda vibrasyon yöntemiyle ağır olan taşlar aşağıdan hafif olan çekirdeklerde sistemi üsten terk eder. Taşları ayrılan çekirdekler hafif tane eleğine gelerek hafif taneler aspirasyonla ayrılır. Temizleme ekipmanlarından geçen ürünler aynı ağılıktaki, ebattaki yabancı maddeleri ayırmak için elle temizleme ünitesine gelir. Temizlene ürünler silolara alınarak üretime hazır halde bekletilir. İşleneceği zaman elavatörlerle fırına taşınır. Fırınlanmadan önce 60 kg çekirdek 3 lt. un-su(un tuzu çekirdeğe yapıştırmak için) karışımı ve tuzla (yaklaşık 3 kg) dönen oval hafif eğimli duran kazanda karıştırılarak fırınlama ünitesine gönderilir. İlk önce 150 0C’deki ön ısıtma fırınından daha sonrada 175 0C’deki kavurma fırınına gelerek toplam 15-16 dk. da fırınlama ünitesinden çıkar. Kavurmadan sonra yabancı maddeler kalmış olabilir diye elle ayırma ardından da tozu uzaklaştırmak için eleme yapılarak paketleme yapılır.

Kabak Çekirdeği
İşletmeye kabul edilen kabak çekirdekleri iki çeşittir. Birincisi iri olan Nevşehir kabağı(sarı) ikincisi ise sivri ve uzun olan Trakya kabağıdır(beyaz). Çekirdekler elenerek taş ayırıcıya buradan hafif tane eleğine gelerek temizlenir. Temizlenen çekirdekler silolarda depolanır. İşleneceği zaman silolardan alınarak önce suyla biraz ıslatılıp sonra ardından tuzlanarak suyun tuzu çekmesi için 3-4 saat beklenir. Beklendikten sonra kabak çekirdekleri dönen oval hafif eğimli duran kavurma kazanında150 0C’de 15 dk. kavrulur. Beyaz olan kabak çekirdeği ya direk beyaz olarak ya da limon tuzu ilave edilerek sarartılarak, sarı olan kabak çekirdeği ise ya direk sarı olarak ya da titanyum dioksit ilave edilerek beyazlatılarak işlenebilir. Kavurmadan sonra paketleme yapılır.

Bunu da oku :  Kuruyemişçi Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tuzlu Fıstık
İşletmeye kabul edilen fıstıklar temizlendikten sonra (aspirasyon, yabancı madde) işlemeye gönderilir. Fıstıklar tuz, un-su karışımı(un tuzu fıstığa yapıştırmak için) ve limon tuzu (kızarmayı) eşliğinde dönen oval hafif eğimli duran kazanda karıştırılarak kavurma fırına gönderilir. Fıstıklar 145 0C’de 20 dk. kavrulur. Kavrulan tuzlu fıstıklar daha sonra paketlenir.

Tuzlu Leblebi
İşletmeye kabul edilen leblebiler temizlendikten sonra (aspirasyon, yabancı madde) işlemeye gönderilir. Leblebiler tuzlu suyla beraber dönen oval hafif eğimli duran kazanda karıştırılarak kavurma fırınına gönderilir(un kullanılmaz çünkü tuzun leblebiye yapışması-fazla tuzlu olması istenmez). Leblebiler 175 0C’de 15 dk. kavrulur. Kavrulan tuzlu leblebiler daha sonra paketlenir.

Kahve
İşletmeye kabul edilen Brezilya’dan ithal çuvallarla gelen çiğ kahve çekirdekleri oval düz içinde karıştırıcı bulunan kavurma kazanında 155 0C’de 25 dk. kavrulur. Kavrulan çekirdekler ya çekirdek olarak paketlenir ya da öğütülerek paketlenir.

Kabuklu Fıstık
İşletmeye kabul edilen kabuklu fıstıklar temizlendikten sonra (aspirasyon, yabancı madde) işlemeye gönderilir. Kabuklu fıstıklar dönen oval hafif eğimli duran kavurma kazanında 150 0C’de 25 dk. kavrulur. Kavrulan kabuklu fıstıklar daha sonra paketlenir.

Beyaz Leblebi
İşletmeye kabul edilen nohutlar elenir, taş ayırıcıdan geçerek taşlar uzaklaştırılır ve en son olarak istenmeyen kısımlar elle ayıklanarak bandırma kazanlarına gönderilir. Burada nohudun içine su alması sağlanır. Bandırma kazanlarına(hacmi 200 lt.) 35 kg tuz, 2,5 kg soda(beyazlık ve yumuşatmak için),nohut ve sıcak su ilave edilerek nohudun sertline göre 2-3 dk. bekletilir. Daha sonra suyu emmesi için bezle kaplı kazanlara dökülerek 2-3 saat dinlendirilir. Dinlenen nohutlar kavurma ünitesine alınarak dönen oval hafif eğimli kazanlarda sıcaklığı artırmak için içine tuz atılarak ve beyazlatmak için titanyum dioksit konularak 250-260 0C’de 60 sn. kavrulur. Kavrulan beyaz leblebiler daha sonra paketlenir.

Bunu da oku :  Kuruyemişlerin muhafazası ve satışı

Çıtır Leblebi
İşletmeye kabul edilen leblebiler temizlendikten sonra (aspirasyon, yabancı madde) işlemeye gönderilir. Soya unu, tuz ve su ile beraber dönen oval hafif eğimli duran kazanda karıştırılır. Karıştırmanın son safhasında eritilmiş yağ ilavesi yapılır. Bir süre dinlendirildikten sonra kavurma kazanında 150 0C’de 20 dk. kavrulur. Çıtır leblebiler daha sonra paketlenir.

Leblebi Şekeri
İşletmeye kabul edilen leblebiler temizlendikten sonra (aspirasyon, yabancı madde) işlemeye gönderilir. Leblebiler dönen oval hafif eğimli duran kavurma kazanda 140 0C’de 10 dk. kavrulur. Bu kavurma esnasında yandaki kazanlarda şekerli leblebinin şerbeti hazırlanır. Şerbet; şeker, su, ve nişastadan oluşup, 115 0C’de kaynatılarak elde edilir. Hazırlanan şerbet kavrulan leblebinin üzerine dökülerek 1-1.5 saat kavurma işlemine bu şekilde devam edilir. Renkli leblebi yapılacaksa şerbete gıda boyası ilave edilerek istenilen renk verilir. Leblebi şekerinin pürüzlü yapısı kavurma kazanın iç yüzeysel özelliklerinden ötürüdür. Elde edilen leblebi şekeri daha sonra paketlenir.

Fındık, Antep fıstığı, Cin mısırı, Soslu mısır ve Badem kavrulmuş şekilde gerekli yelerden alınarak paketlenir.
Paketleme ünitesinde marketlere hitaben 40 gramdan 1 kilograma kadar sade veya karışık ürünler azot gazı ilave edilerek paketlenir. Kuruyemişçiler için 5 kilogramlık paketler hazırlanmaktadır. Laboratuvarda da gelen ham maddede nem ve boyut son üründe ise tuz tayini yapılmaktadır.

Bunu da oku :  Leblebi Nasıl Yapılır?

Akış Şemaları
Çekirdek üretimi akış şeması:
Ürünün işletmeye gelmesi ⇁ Havuzlara aktarım ⇁ Depolama ⇁ Eleklerden eleme ⇁ Taş ayırıcı ⇁ Hafif tane eleği ⇁ Elle ayırma ⇁ Silolara aktarım ⇁ Tuzlama ⇁ Kavurma ⇁ Ayıklama ⇁ Eleme ⇁ Paketleme

Soslu mısır, badem, cin mısırı, antepfıstığı, fındık üretimi akış şeması:
Ürünlerin işletmeye gelmesi ⇁ Paketleme

Leblebi üretimi akış şeması:
Ürünlerin işletmeye gelmesi ⇁ Tuzlama ⇁ Kavurma ⇁ Paketleme

Kabak çekirdeği üretimi akış şeması:
Ürünün işletmeye gelmesi ⇁ Eleme ⇁ Hafif tane ayırıcı ⇁ Depolama ⇁ Tuzlama ⇁ Dinlendirme ⇁ Kavurma ⇁ Paketleme

Beyaz leblebi üretimi akış şeması:
Ürünün işletmeye gelmesi ⇁ Eleme ⇁ Taş ayırıcı ⇁ Elle ayıklama ⇁ Bandırma kazanı ⇁ Dinlendirme ⇁ Tuzlama ⇁ Kavurma ⇁ Paketleme

Çıtır leblebi üretimi akış şeması:
Ürünün işletmeye gelmesi ⇁ Un kaplama ⇁ Dinlendirme ⇁ Kavurma ⇁ Paketleme

Leblebi şekeri üretimi akış şeması:
Ürünün işletmeye gelmesi ⇁ Eritilmiş şeker ilavesi ⇁ Paketleme

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
(Visited 124 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment