Kurutulmuş tropikal meyveler
Yaz mevsiminde tüketmeye alışık olduğumuz tropikal meyveleri artık kurutulmuş olarak raflarda görmek mümkün. Geleneksel olarak kış aylarına hazırlanan kayısı, incir, erik, üzüm gibi meyve kurusuna rengarenk göz alıcı görünümüyle de oldukça dikkat çeken tropikal meyvelerden kivi, papaya, pomelo, guava ve goji berry de eklendi.
Kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin her birinin farklı faydaları olduğunu, lifli olması açısından sindirim sistemine birçok faydası olduğundan özellikle diyet yapanlar için iyi bir fırsat oluşturduğunu ifade edildi.
Kurutma işleminin yiyecekleri korumak için kullanılan en eski yöntemlerden biri olduğunu ve uzun süre dayanıklılığını koruyacağını ve içerdiği su miktarı düşük olduğundan yiyeceği bozacak mikroorganizmaların gelişip çoğalamadığını belirtildi.
Kuru meyvelerin, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80&95 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesi ile elde edilir. Bu işlem ile içlerindeki su oranı azalan sebze ve meyvelerin şeker oranları yükselir ve dayanıklılıkları artar. Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur, kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyeller ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Ancak, son dönemlerde tezgahlarda kurutulmuş tropikal meyveler de görmekteyiz, bunlardan muz, kivi, ananas, çilek gibi meyvelerin rengarenk görünümleri ile ilgi çekebiliyor. Kurutulmuş meyve ve sebzeleri alırken doğal kurutulmuş olanları tercih edilmelidir.
Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olarak elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Kivi, mango, muz, çilek, ananas kurularının da çeşitli faydaları vardır.
A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyumdan çok zengin bir meyve olan kivinin besleyici değerinin de çok yüksek olduğunu, yüksek lif içeriğinin bağırsak çalışmasında olumlu etki yaratarak sindirimi kolaylaştırdığını, kabızlığı önlediğini dile getirilerek, kivinin kan basıncını dengelediğini, tansiyon ve kolesterolü düşürdüğünü, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, nezle ve soğuk algınlığına, kansızlık ve mide rahatsızlıklarına da iyi geldiğini ve cildi güzelleştirdiğini kaydedilmektedir.
Mango kurusu: A, C ve E vitamini içeriği yüksek olan mangonun da sinirler, cilt güzelliği ve saçlar için çok faydalı olduğunu ve aynı zamanda kanı temizlediğini, sindirimi hızlandırdığını dile getirerek, kuvvetli antioksidan olduğunu belirtildi.
Muz kurusunun da ülser ve gastrite faydalı olduğunu anlatılarak, “Muz kurusu stresi azaltır, kolesterolü düşürür, kalp damar rahatsızlıklarında faydalıdır. Enerji verir, kemik gelişimini destekler, yorgunluğu azaltır.
Çilek kurusu: Çilek kurusunda da çok miktarda demir ve fosfor bulunmaktadır. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengindir. Çilek vücuda kuvvet verir, kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek, bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır, kanı temizler, diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir, sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır, ateşi düşürür, romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir” diye konuşuldu.
Ananas kurusu: Ananas kurusunun da pürüzsüz bir cilt için demir, güçlü saç-tırnak ve cilt için kalsiyum, sağlıklı cilt ve göz için vitamin A, hücrelerin çoğalmasını sağladığı için vitamin B ve ciltteki kolajen oluşumu için vitamin C içerdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Ananas kurusu, protein sindiren ve zayıflamayı sağlayan enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan iltihapları ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır. Mide ve bağırsakları temizler. Ananas, etin sindirilmesinde yardımcı olabilir. Stresin giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırarak hem tansiyonu, hem de kandaki yağ oranın düşürmesinde etkili olabilir. Ananas, vücutta yağ birikimini de önler, nezleye karşı birebirdir. Beyne giden kan yollarını temizler ve beynin kan dolaşımını arttırır. Doğal yapısında bulunan bromelain enziminin CCS molekülünü içerdiği ve bunun da kansere karşı insan vücudunun bağışıklık sistemini harekete geçirdiği kanıtlandı. Kemik ve eklemlerdeki kireçlenmeyi önler. Alerjilere karşı korunma sağlar. İdrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki toksinlerin atımına yardımcı olduğundan selülit tedavisinde de kullanılıyor.”
Kuru meyvelere talep fazla
Kuru meyvelere talebin oldukça fazldır, yapılan açıklamada, tropikal kuru meyvelerin renkleri ile vatandaşların çok dikkatini çekiyor.
Kurutulmuş tropikal meyvelerin raf ömrünün bir yıldan fazladır.
Tropikal kuru meyveleri para kazanmak için değil çeşit olsun diye bulundurduğunu anlatılarak, “Eskiden geleneksel kurutmalıklar evlerde yapılırdı, şimdi de fabrikasyon hazır alıyoruz. Tropikal kurutulmuş meyveleri genelde çerez ve pasta yapımında kullanmak için alıyorlar.” dendi.