Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi olan fıstığın tohumları dış kabuk kırıldıktan tohumları ayrıldıktan çiğ olarak tüketile bilmektedir ancak uzun süre tüketilmek amacıyla kavrularak tüketile bilinmektedir. Yer fıstığı tohumunda yer alan yağ oranını çok yüksek olması nedeniyle tüketiciler tarafından yağ oranını hafifletmek amacıyla soslanan fıstık fırınlanarak yağ oranını yitirir. Yer fıstığı tohumları bitkisele yağ üretimi bakımdan çok önemli bir yere sahiptir. Yer fıstığının tohumda yer alan fıstığın tadı güzel, yağlı, rengi açık görünüşü ise berraksı ve yüksek sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. İçinde yaratılış gere doğal halde bulunan antioksidan maddelerden ötürü kızartıldıktan sonra bir süre saklanama özelliği nedeni ile gıda maddeleri içinde özellikle tercih edilmektedir. Fıstık yapı itibariyle bir kısım bitkisel yağlardan olan zeytinyağına en yakın bulunan bitkisel yağ olarak bilinmektedir.
Yer fıstığı kimi alanlarda yağı sadece kullanılmaktadır. Yağı çıkan fıstığın ezildikten sonra arta kalan küpesi muazzam bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesi bebeklik çağındaki çocuklar için çok önemli bir protein kaynağıdır hakeza yetişkinler tarafından soslanmış olan fıstık ezme olarak da tüketile bilinmektedir.
Soslu Fıstığın Hazırlanması
Kabuğundan çıkartılan fıstık tohumu öncelikle ılık su ile ıslatılır. Islatıldıktan sonra biraz bekleyen fıstık tohumu üzerinde yer alan kırmızımsı yapı soyulur. Berrağımsı tarzda kalan fıstık bir kap içerisine konularak bekletir. Ardından damak lezzetine göre bir miktar domates salçası, biber salçası, tuz, bir tutan sarımsak tozu, çeşni, az bir miktar karabiber ve yedi türlü harmanlanır. (fistik.gen.tr)