Kaju

Hint fıstığı

Kaju
Kaju, sakız ağacıgiller familyasına ait bir tropikal iklim bitkisidir. İlk olarak Brezilya’da yetiştirilmiş ve Portekizliler tarafından da tüm dünyaya tanıtılmıştır. Kaju bitkisinin en çok yetiştirildiği, iklim olarak da en uygun yerlerin başında gelen bölge ise ekvator kuşağı ve çevresidir.

Kaju (Anacardium occidentale), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından bir tropikal iklim bitkisi. Brezilya’da yetiştirilip Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun bulunduğu bölge Ekvator çevresidir.

16. yüzyıl başlarında Portekizliler Brezilya’yı istila ettiklerinde kaju ağacını da keşfettiler. Portekizli denizciler kaju tohumlarını Brezilya’dan batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada yetiştirmelerini sağlamışlardır. Kaju ağacının yayılımı için yağışlı ve nemli ekvator iklimi çok elverişlidir. İklimi dolayısıyla kaju ağacı batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır. Afrika’nın batı kıyısında Gabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerden de doğu Afrika’daki ülkelere, Mozambik, Kenya ve Tanzanya’ya da yayılmıştır.

Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan’da da yetiştirilmektedir. Günümüzde dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan’da Kerala Kaju Birliğidir. Brezilya ise kaju üretimi ve ihracatında dünya ikincisi, Afrika ise bu sıralamada üçüncü sırada yer alır. Hindistan’ın hasat zamanı Mayıs, Brezilya’da ise Ekim ayıdır. Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çesitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir. Toplanan kaju elmalarından çekirdekleri ayrılarak üzerlerindeki kabuk çıkartılıp kavrularak yenilir.

Bunu da oku :  Turna Yemişi

Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya’da Parnamirim şehrinde bulunur.

Aslında meyvesi de yediğimiz kavrulmuş kaju fıstığı kadar değerli. Güney Amerika’ da çokça tüketilmektedir. Fermentasyon yöntemiyle de kaju elmasından alkol üretilebiliyor. Hindistan ve Brezilya’da birçok yemek ve tatlıda da kullanılmaktadır.

Kaju Faydaları
Hint fıstığı olarak da bilinen kaju fıstığı, en iyi bakır kaynaklarından biridir. Kaju fıstığının faydalarını sıralayacak olursak;

? Bağışıklık sisteminin korunmasında etken olan selenyum mineralini içerir.
? Kansere karşı vücut direncini artırır.
? Kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içermesi kemik sağlığı açısından önemlidir.
? Triptofan içeriği ile mutluluk verir.
? Kalp kasının çalışmasında, kan basıncının düzenlenmesinde ve kasların gevşemesinde etkilidir.
? İçeriğindeki çinko, çocukların gelişimini destekler.
? Sindirim sistemi için faydalı olan asitler içerir.
? Vitaminler açısından zengindir ve enerji verir.
? Kansızlığı gidermeye yardımcıdır.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
(Visited 41 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment