Yemen Kahvesi
Yemen kahvesi, kahvenin tarihçesi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Şarabımsı, brendy tatları, yüksek gövdesi ile öne çıkan karakteri özellikle tarih boyunca Türk Kahvesi ile önemli bir ilişki içerisindedir. Son dönemde özellikle Brezilya’da yetiştirilen daha düşük kaliteli çekirdeklerle ticari anlamda kalitenin göz ardı edilmesi bir yana, ayrıca nitelikli kahve ile ilgili farkındalık sayesinde tekrar Yemen kahvesi ile ilgili talepler söz konusu olmaya başlamıştır.
Yemen kahvesi, çok tatlı ve uluslararası alanda da inanılmaz derecede beğenilen, kaliteli bir kahve. Türkiye’de Türk kahvesi yapımında kullanılan çekirdekler Brezilya’nın Rio Minas bölgesinden geliyor. Rio Minas toprağımsı ve iyodun çok yoğun olduğu bir tada sahiptir. Kusurlu dediğimiz bir tür. Biz Türk kahvesi diye işte bu kusurlu kahveyi içiyoruz. Yemen kahvesindeki o tatlılık nesiller boyunca hiç tanınmadığı için asıl kahvemize yabancılık çekiyoruz. Kaliteli kahve içtiğimizde “Bu kahvede bir eksiklik var.” diyoruz. Aslında o eksiklik sandığımız şey gerçek Türk kahvesinde yeri olmayan acılık, kötü çekirdekten elde edilen yanıklık.
Yemen resmi adı ile Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu’da, Umman Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında, Umman’ın batısında Suudi Arabistan’ın güneyinde yer alan bir ülke. Başkenti San’a’dır.
Üretimi 100.000 torba civarındadır. Diğer ülkelerin kahvelerine nazaran daha küçük tanelidir. Çekirdekler daha hasarlı ve düşük standartlarda görünse de problem kahvenin yetiştirilme ve ıslak işlem, ayrım gibi aşamaların olmayışından kaynaklanmaktadır. Ülkede uretilen kahvenin büyük çoğunluğu Sana’a da toplanır, harmanlanır ve satılır. Sanani adı verilen bu harman az asitliliği ile bilinmektedir. Son yıllarda artan ilgi sebebiyle lokalleşen kahve satışının etkisi ile Mattar’dan çıkan kahveler de ayrıca satışa Mattari adı ile sunulmaya başlanmıştır. Bunlara ek olarak İsmaili adı ile bilinen, özel bir seçki olduğu düşünülen bir başka harman daha bulunmaktadır.
Arabian Mocha
Kızıldeniz sınırında, Yemen bölgesinin dağlarında, Arap yarımadasının güneybatı tepesinde yetişen tek orijinli kahvedir ve dünyanın en eski ekilmiş kahvesi olarak bilinir. Ayırt edici özellik olarak zengin şarapsı asitliğiyle diğerlerinden farklılık gösterir.
İsmaili
Yemen merkezinde yetiştirilmektedir. Ayrıca yuvarlak, bezelyeyi andıran görüntüsüne sahip olup üstün kalitesiyle geleneksel Yemen kahvesinin botanik bir türüdür.
Mattari, Matari
Piyasada en çok beğenilen Yemen kahvesidir ve Yemen kahvesinin şaraba benzeyen, keskin tada sahip bir versiyonudur.
Sanani
Başkent Sana’nın batı bölgelerinde yetişen kahvedir ve Yemen stilinin asitliği az versiyonudur. (kesfikahve.com)