Şeftali Çekirdeği Kabuğu

Şeftali Çekirdeği Kabuğu

Şeftali Çekirdeği Kabuğu Şeftali (Prunus persica), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Dünyaya Çin’den yayıldığı düşünülen şeftali, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür. Bol sulu ve tatlıdır. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Türkiye’de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksek olup çok tüketilmektedir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2,5 metre olup yaz mevsiminde meyve verirler. Dona karşı dayanıksızdır. Şeftalinin içinin geniş kullanım alanının dışında çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir. Çok sayıda olan…

Read More

Kayısı Çekirdeği Kabuğu

Kayısı Çekirdeği Kabuğu

Kayısı Çekirdeği Kabuğu Kayısı (Prunus armeniaca), 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz Prunus cinsinden bir ağaçtır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın çoğu yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir. Kayısı Çekirdeği Kabuğu Kullanmanın Yararları Kayısı Çekirdeğinin dışındaki kabuğu ise , hiç işlenmediği taktirde direk fırınlar , et…

Read More

Antep Fıstığı Kabuğu

Antep Fıstığı Kabuğu

Antep Fıstığı Kabuğu Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacı. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılık ve yiyecek sektöründe kullanılır. Orta Doğu ve Orta Asya kökenli Antep fıstığının Dünya’daki modern üretimi İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de yoğunlaşmıştır. Antep Fıstığı Kabuğu Antep Fıstığı Kabuğu; fıstık ürünün kırım olayları sonunda tane ile kabuk malzemenin birbirinden ayrışması sonucunda oluşan odunsu olan sert bir yapıdır. Antep Fıstığı Kabuğu şekil bakımından düşünüldüğünde ise fıstık harmanı…

Read More

Yer Fıstığı Kabuğu

Yer Fıstığı Kabuğu

Yer Fıstığı Kabuğu Yer fıstığı (Arachis hypogaea), baklagiller (Fabaceae) familyasından tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir. Yer fıstığının 32 türü tespit edilmiştir; bunların bir kısmı tek yıllık, bir kısmı ise çok yıllıktır. Fıstık Kabuğu Nedir ? Fıstık Kabuğu , fıstığın çekirdeğinden ayrılmasıyla elde edilir. Fıstık, çekirdeğinden ayrılır. Meyve kısmı işlenerek yemiş olarak tezgahlara gider, bir kısmı da kavrulur . Meyveden…

Read More

Badem Kabuğu

Badem Kabuğu

Badem Kabuğu Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türü. Badem bu ağacın meyvesidir.[kaynak belirtilmeli] Şeftali ile birlikte Prunus’un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır. Prunus cinsinin diğer üyelerinin (örneğin erik ve kiraz) aksine meyve tatlı, etli dış çevreye sahip değildir. Bunun yerine derimsi bir örtü ile kaplıdır ve bunun içinde, sert bir kabuk ile kaplı, yenilebilir çekirdek kısmı bulunur. Bu kısım kuru yemiş olarak tüketilir. Badem Kabuğu Nedir ? Badem Kabuğu, Badem çekirdeğinden ayrılmasıyla elde edilir. Badem, çekirdeğinden ayrılır. Meyve kısmı işlenerek…

Read More

Ceviz Kabuğu

Ceviz Kabuğu

Ceviz Kabuğu Ceviz, cevizgiller (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ortak adı. Kışın yaprağını döken ağaçlardır. Genç sürgünlerin özü bölmelidir. Tomurcuklar az sayıda pullarla örtülmüştür. Yaprakçıkların kenarları bazı türlerde ince dişli, bazılarında ise düzdür (tam kenarlı). Yaprakçık sayısı türlere göre 5-23 arasında değişir. Ceviz Kabuğu Nedir? Ceviz Kabuğu, Ceviz çekirdeğinden ayrılmasıyla elde edilir. Ceviz, çekirdeğinden ayrılır. Meyve kısmı işlenerek yemiş olarak tezgahlara gider, bir kısmı kurutulur, bir kısmı yaş olarak soframıza gelir. Meyveden ayrılan çekirdek, işlenmek üzere fabrikalara gelir. Fabrikalar çekirdeğin içini…

Read More

Fındık Kabuğu

Fındık Kabuğu

Fındık Kabuğu Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı. Fındık Kabuğu Nedir? Fındık Kabuğu, fındık çekirdeğinden ayrılmasıyla elde edilir. Fındık içi kabuğundan ayrıldıktan sonra iç kısmı yenilebilmesi için tesislere işlenmeye gönderilir. Dışındaki kabuk kısmı da atık olarak kabuk işleme tesislerine gönderilir. Burada içlerindeki çöp denilen gereksiz malzemeler ve topraktan arındırılır ve yakacak hale getirilir , daha sonra çuvallanarak satışa hazırlanır. Fındık Kabuğu Kullanmanın Yararları Fındığın dışındaki kabuğu ise , hiç işlenmediği taktirde direk fırınlar , et mangal restoranları ve tavuk çiftlikleri gibi sanayi kuruluşlarında…

Read More