Lokum

Lokum

Lokum
Su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum; kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.

Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu`da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmış. Avrupa`da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla `Turkish Delight` adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlanmış. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda `Kelle şekeri` olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.

Lokum, içerdiği nişasta ve şekerle tam bir enerji deposudur. Bu haliyle lokum, vücudun yapı taşlarından biri olan karbonhidratlar grubundadır. Lokum da karbonhidrat olan tüm besinler gibi tüketildikten sonra kısa bir süre içinde yakılır. Fakat buradaki önemli nokta, vücudun harcayamayacağı kadar fazla miktarda lokum tüketmemektir. Bildiğiniz gibi sindirilemeyen ya da enerji olarak kullanılmayan karbonhidratlar karaciğerde yağ olarak depolanır. Bu da sağlıksız bir şekilde kilo almanıza neden olur. Ancak miktarına dikkat edildiği sürece lokum tüketmek oldukça faydalıdır.

Bunu da oku :  Çam Fıstığı

Lokum gibi karbonhidratlarla kırmızı et gibi proteinleri karşılaştırdığımızda karbonhidratların sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Şöyle ki; proteinli besinler vücutta yakılıp kas oluşumunu desteklerken, protein enerjiye dönüştürüldüğü sırada kreatinin, üre ve ürik asit gibi maddeler atık olarak vücutta birikir. Bu maddeler kan değerleri içinde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını yükseltir. İdrarla atılamayan bu atık maddelerin kanda birikmesi karaciğer ve böbreklerin görevlerini yerine getirmekte güçlük çektiğinin göstergesidir.

Lokum doktorların böbrek hastalarına önerdiği harika bir besindir. Özellikle vanilyalı ve kakaolu lokum fazla kalori almadan bahsettiğimiz atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, lokum eski zamanlardan beri yara ve çıbanları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Bunun ne ölçüde sağlıklı olduğu konusunda şüpheye düşmeniz normal. Ancak “eski toprak” diye tabir ettiğimiz büyüklerimiz alternatif olarak hala bu tarz uygulamalara devam etmektedir. Kültürümüzde bayramların vazgeçilmez ikramı olan lokum, Türk kahvesiyle birlikte de servis edilir. Lokum kararında tüketildiği sürece sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır. Aşırıya kaçıldığında kilo almanıza neden olabileceğinden tüketilen lokum miktarına dikkat etmeniz gerektiğinin altını çizelim. Son olarak, lokumun vücuda verebileceği zararlara da değinelim. Açık şekilde satılan lokumları tüketmek sağlığınızı ciddi anlamda tehdit edebilir. Bayat ve uygun fiyatlı gözüken, içerisinde ne olduğunu bilmediğiniz lokumları satın almak mide sağlığınızı bozacaktır. Sağlık açısından hiçbir faydası bulunmayan, aksine yapay tatlandırıcılar kullanılarak üretilmiş bu “hesaplı” dediğimiz lokumlar, başta mide ağrısı olmak üzere, bulantı, yanma hissi, mide sancıları gibi şikayetlere neden olabilir. Bu nedenle lokum tüketirken güvendiğiniz marka ve üreticilerden alışveriş yapmanızda fayda var.

Bunu da oku :  Badem Şekeri

Lokumun Besin Değerleri
1 adet 9 gramlık orta boy sade lokum 32 kaloridir. 2 adet lokum tüketmek orta boy bir meyvenin 1,5 katı kadar kalori almak demektir. Lokumun içine konulan Antep fıstığı ya da ceviz gibi malzemeler kalori değerini arttırsa da daha fazla enerji verir. Beslenme uzmanlarına göre 41 gramlık 3 adet lokum 1 porsiyon olarak kabul edilmektedir.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
(Visited 1 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment