Leblebinin Faydaları

Leblebinin Faydaları

Leblebinin Faydaları
Leblebi nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak tescillenen ilk leblebi, Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır.

İlk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390a bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Evliya Çelebi, 17. yüzyılda leblebinin İstanbul’da yaygın şekilde tüketildiğini ve bu 100 dükkân ve 400 çalışanın olduğunu belirtmektedir.

Kuru yemiş olarak bütün şekilde tüketimini yanında ayrıca leblebi toz haline getirilip halk dilinde kavut denilen şekilde de yenilebilir.

Leblebi Nasıl Üretilir?
Leblebi nohuttan işlenerek elde edilen bir kuruyemiş cinsidir. Tarihine bakıldığında coğrafi kökeninde ilk üretim Çorum bölgesi olarak bilinmektedir. Beyaz ve sarı olarak iki çeşit olarak üretilmektedir. Bir bakliyat türü olan nohut terbiye edilerek özel fırınlarda kavrulması sonucu elde edilmektedir. Kavrulma işlemi üç gün süren yapımı zor olsa da lezzetli ve sağlıklı bir ürün elde edilir.

Leblebinin Faydaları Nelerdir?
Çok sevilen ve tüketilen bir kuruyemiş olarak sofralarımızda yer bulan leblebinin sağlık açısında da faydaları saymakla bitmez. Leblebiyi ara öğünlerde sık sık tüketmek sağlık açısından faydalı olduğu gibi yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi de sağlamaktadır.
? Kemiklerin güçlenmesi ve sağlıklı kalmasını sağlar.
? Özellikle gastrit ve reflü gibi mide rahatsızlıklarında şikayetlerin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
? Kötü kolesterolü düşürür.
? Kalp dostu bir besindir.
? Antioksidan özelliğinde bir besin kaynağıdır.
? İnsülin miktarını düşürmeyi sağlar. Diyabet riskini azaltmaya yardımcıdır.
? Büyük bir lif kaynağıdır.
? Protein açısından zengin bir gıdadır.
? Tokluk hissi vermesi nedeniyle kilo vermeye yardımcıdır.
? Demir deposu olarak bilinir, kansızlığın düzelmesinde etkilidir.
? Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı bir besindir.
? Manganez içeriği zengindir ve bu sayede cildin korunmasını sağlar
? Mineraller açısından oldukça zengindir. Günlük ihtiyacın büyük bir bölümünü tek başına karşılayabilir.

Beyaz ve Sarı Leblebi Nelere İyi Gelir?
Sağlıklı bir atıştırmalık olarak hayatımızda yer bulan leblebinin sarı ve beyaz iki türü bulunmaktadır. Sarı ve beyaz leblebiyi tüketerek günlük mineral ihtiyacınızın neredeyse tamamına yakın kısmını bu besinden kolayca elde edebilirsiniz. Protein açısından zengindir.

Bunu da oku :  Sarı Leblebi

Demir oranı ise yüksek bir besindir. Ayrıca sindirim sistemine faydalı bir besindir. Özellikle sarı leblebi ishal gibi rahatsızlıklarda da hızla iyileşmeye yardımcı besinlerdendir. Sarı leblebinin mide bulantılarında da etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir.

Kilo vermek isteyenlerin ara öğünlerinde yer vererek tokluk süresini uzatmaları mümkündür. Ayrıca beyaz ve sarı leblebi tüketerek cilt sağlığını da korumak mümkündür. Sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahip sarı ve beyaz leblebi günlük beslenme planında ara öğünlerde yer alması gereken besinler arasındadır. Dikkat edilmesi gereken her gıdada olduğu gibi leblebi tüketirken de aşırıya kaçmamaktır.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 6 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment